DropGarden

Organikus lakberendezés és dizájn

Egy csepp varázs - Floráriumok

Az üvegbe zárt minikerteket nevezzük floráriumoknak, melyek egyre népszerűbbek, főleg a nagyvárosi lakásokban. 

Előnye az, hogy ha az ember jól készíti el, vagy minőségi terméket vesz, akkor sokáig eláll. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nagyon nehéz első alkalommal megfelelően elkészíteni. A téma szakértője, Muhari Rita szerint kiemelten kell figyelni az alábbiakra:

  • egészséges növényt vegyünk
  • hasonló igényű növényeket helyezzünk be az üvegbe
  • ne locsoljuk túl (4-8 hetente pipettával párcsepp víz a gyökerekhez)
  • ne érje közvetlen napfény (szűrt fény vagy ledes megvilágítás a megfelelő)

 

A florariumok esetében három üvegtípust különböztetünk meg: nyitott, félig nyitott és zárt üvegeket. 

 

Aktív szén | Tápanyagok | fitoland.hu

Fontos, hogy a florariumokba nagy páraigényű növényeket helyezzünk el. Például páfrányok, mohák. A félig nyitott vagy nyitott üvegekbe jól mutatnak a szukkulensek is. Fontos, hogy lágy vízzel öntözzük kiskertjeinket, mert a kemény víz (és a csapvíz is az) nyomot hagy az üvegen, és a növények sem szeretik. 

Erőssége a floláriumoknak, hogy akár hosszabb időre is magára hagyhatóak, például utazás esetén, ugyanis egy jól megépített floráriumban zárt ökoszisztéma alakul ki. Ugyanis a lebomló növényi részek hőt és széndioxidot termelnek miközben tápanyaggá alakulnak, a növény fény hatására  a fotoszintézis során a széndioxidból vizet és oxigént termel, miközben növekszik, a víz az üvegben lecsapódik öntözve ezzel a növényt és így tovább. Ebbe a körforgásba nekünk csak nagyon ritkán kell beavatkoznunk, egy egyensúlyban  működő florárium bármikor magára hagyható.

 Félig nyitott florárium, S

További ötletekért, tapasztalatok megosztásáért, gyere és csatlakozz a Dropgarden Facebook-csoportjához!

Képek forrása: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://dropgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr1216499826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DropGarden

A DropGarden elsősorban organikus lakberendezéssel és természetes dizájnnal foglalkozik, ugyanakkor tágabb értelemben mindennel, ami otthon, kert és környezettudatosság.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása