DropGarden

Organikus lakberendezés és dizájn

Kert a falon?!? Lehetséges!

Sok lakásban, kertben vagy balkonon probléma a kis hely. Erre remek megoldást nyújthatnak a függőleges kertek. Számtalan megoldás és tartóelem létezik már ennek a kivitelezésére. Ezekből mutatok be néhányat.

 7 egyszerű kerti fal, amit te is elkészíthetsz | Otthon Ötlet

Először is megkülönböztethetünk kültéri és beltéri vertikális kerteket. Valamint több profi kivitelezésű, vásárolt függőleges kert közül választhatunk, az egész kicsi, de akár falnyi méretűek közül is. Ugyanakkor mi is készíthetünk vertikális kerteket.

Kültéri vertikális kertek

Először nézzünk a kültéri, saját készítésű vertikális kertekre néhány példát!

 

 Hasznos ötletek és tanácsok függőleges kertekhez | 24.hu

Ez a kert petpalackokból és raklapból készült, konyhakerti növények termesztésére szolgál. Praktikus, környezetbarát és öko egyben.

10 kreatív függőleges kert – morzsaFARM

Viszonylag egyszerű kivitelezésű a fent látható vertikális kiskert is. Ami talán nehézséget okozhat, az a bebetonozott lábazat, melybe a függőleges gerendákat rögzítették. Ezt leszámítva drótkerítésre, rögzítéshez vékonyabb fémszálakra lesz szükségünk, illetve kerámiacserepekre. Futó- és dísznövények egyaránt jól mutatnak az ilyen kültéri kertfalon.

 

Hasznos ötletek és tanácsok függőleges kertekhez | 24.hu

A már nem használt ereszcsatornákat is újrahasznosíthatjuk a képen látható módon. Igazán ötletes és környezetbarát megoldás.

Most nézzük a professzionális, készen vásárolható kültéri kertmegoldásokat.

 

Minigarden - Zöldfalak, Élő növényfalak, élőfalak - Vertical modulok

A Minigarden.hu oldalán több termék közül választhatunk. Növényfalak, növényoszlopok kivitelezését egyaránt megvalósítható termékeket árulnak. Ezekben megfelelően van kialakítva az öntözőrendszer is.

  

Gyönyörű függőleges kertek | Érdekes Világ

Vannak cégek, melyek egész épületek oldalának növényesítését vállalják. 

Új tüdőt a nagyvárosoknak! – A vertikális kertek csodálatos világa - WMN

 

De ezek már nem a minikert kategóriába tartoznak.

 Beltéri vertikális kertek

Most lássunk a beltéri, saját készítésű vertikális kertekre megoldásokat!

Készíts élő falat, jobb lesz otthon a levegő | Ridikül

Szintén petpalack újrahasznosítási tippet mutat be a fenti kép. A flakonokat vízszintesen helyezzük el és kössük össze a két szélén akár egy sima spárgával. Olyan növényeket érdemes beletenni  amelyek jól bírják az állandó nedves talajt, hiszen vízelvezetésre nincs lehetőség ennél a vertikális falnál. Ugyanakkor vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, egyrész, mert a elpusztulnak a növények, másrészt mert a spárgán át lefolyhat a víz, és ez nem túl esztétikus. 

 

19 Creative Ways to Plant a Vertical Garden | Vertical succulent gardens,  Succulents, Vertical garden

Egy régi képkeretet is felhasználhatunk vertikális kert késztéséhez. Itt fontos, hogy a "kép" hátulját olyan anyaggal vonjuk be, amely nem engedi át a nedvességet -hogy ne fogja be a falat- , először vízszintesen helyezzük el a képkeretet, töltsük fel néhány centiméternyi földdel, majd helyezzünk rá dróthálót. ezt követően rakjuk bele a növényeket (értelemszerűen csak felszíni gyökérzetű növényeket érdemes (pl.: kövirózsa). A növényeket szorossan helyezzük el, amennyire a drótháló engedi. Majd locsoljuk meg (de ne erősen). Ezután óvatosan helyezzük függőleges állapotba a képet és rögzítsük erősen a falra (több ponton, mert nehéz).

Most lássunk a professzionális kivitelezésre néhány példát:

 

Egyszerűen felszerelhető falikertek a lakásban - Bernikert

A fenti képen ismét csak a minigarden termékét láthatjuk.

Látványosak és kis helyet foglalnak a gömb alakú beltéri kertek | Sokszínű  vidék

Függőleges oázisok, vertikális kertek - kert.tv

 

További ötletekért, tapasztalatok megosztásáért, gyere és csatlakozz a Dropgarden Facebook-csoportjához!

Képek forrása: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://dropgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr6716501916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DropGarden

A DropGarden elsősorban organikus lakberendezéssel és természetes dizájnnal foglalkozik, ugyanakkor tágabb értelemben mindennel, ami otthon, kert és környezettudatosság.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása