Ki ne enne bármikor egy igazán jó olasz pizzát vagy bolognai tésztát? Neked is megvan az az érzés, mikor már messziről lehet érezni a paradicsomszósz csábító illatát?
Ez az élmény leginkább friss fűszerekkel érhető el. Egy kis odafigyeléssel bárki termeszthet konyhájában, erkélyén, kiskertjében fűszernövényeket.
Lássuk, melyek azok a növények, aelyek a leggyakoribb konyhakerti növények hazánkbani: petrezselyem, bazsalikom, oregánó, menta, fokhagyma, rozmaring, citromfű, kakukkfű, snidling, metélőhagyma, majoranna.
Általános szabály, hogy olyan helyet válasszunk fűszernövényeinknek, ahol a legtöbb napfényt kapják.
Konyhakertünk tevezésénél vegyük figyelembe, hogy a fűszernövényeink különféleképpen nőnek. Például a kakukkfű kúszónövény, a bazslikom bokros, a zsálya magasra nő.
Fontos szempont az is, hogy termesztéshez olyan edényt válasszunk, amely el tudja vezetni a vizet, mert a pangó nedvességet a legtöbb növény nem szereti.
És még egy általános tanács:
Gyakori, hogy a boltban, kertészetbn vásárol konyhakerti növény hamar elpusztul. Vajon miért? Ennek a föld-összetétel az oka. Amiben árulják a konyhakerti növényeket, az a földkeverék nem hosszútávú termesztésre van tervezve. Ezért fontos, hogy hazavitel után ültessük át növényünket tápanyagdús virágföldbe. Az ültetésnél fontos odafigyelni, hogy a gyökerek ne sérüljenek, illetve ne nyomkodjuk le nagyon a földet a beültetett növényre, mert "megfullad" hagyjuk egy kissé lazán a talajt körülötte.
Az ültetésnél érdemes odafigyelni a réteges talajösszetételre. Legalulra célszerű agyagkavicsot tenni, mert segít a talaj optimális PH-értékének elérésében, erre rakjunk egy vékony réteg homokot, majd tápdús talajt.
Neked is van saját konyhakerted? Csatlakozz, és oszd meg a Dropgarden facebook-csoportban!
Képek forrása: pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.