Nyáron egy-egy frissítő koktél mennyei tud lenni. Főleg, hogyha néhány ízt frissen, a házi konyhakertből rakunk bele.
A menta, bodza, bogyósgyümölcsök vagy a citrusfélék gyakori összetevői a koktéloknak, és kis hozzáértéssel otthon is termeszthetők.
A felsorolásban találhatsz alkoholos és alkoholmentes koktélokat valamint egyéb különös "garden fresh" ízvilágúakat is, mint például a leander koktél vagy a rózsa-limonádé.
Kezdjük a "klasszikus" nyári koktélokkal!
Mojito
Hozzávalók
- fehér rum 4 cl
- cukorszirup 4 cl
- lime 1 db
- mentalevél 6 db
- szénsavas ásványvíz
- zúzott jég
Elkészítés
Egy lime-ot 4 gerezdre vágunk, és a pohárba tesszük. Rátesszük a mentaleveleket is.
A pohárba töltjük a cukorszirupot, és a rumot.
Törőfával óvatosan összetörjük a rostokat a pohárban, hogy felszabaduljanak az aromaanyagok.
Zúzott jéggel megtöltjük a poharat.
Végül szénsavas ásványvízzel feltöltjük az italt, és alaposan átkeverjük bárkanállal.
Blood Mary
Hozzávalók
- 1 citrom leve
- 1 tk torma
- 2 tk Worcestershire szósz
- 3 csepp Tabasco
- fél liter paradicsomlé
- 100ml vodka
- egy csipet só
- zellerszár
- őrölt bors
Elkészítés
Keverjük el a folyadékokat, majd sózzuk-borsozzuk meg, díszítsük zellerszár darabokkal és citromkarikával. Jéggel tálaljuk.
Shady Lady
Hozzávalók
-
3 cl Görögdinnye likőr
-
3 cl Silver tequila
-
12 cl Grapefruitlé
-
1.5 cl Citromlé
Elkészítés
A hozzavalókat shaker piharban jéggel összerázzuk, cukrozott szélű, lime-szelettel díszített, elegáns koktélpoharban tálaljuk.
Cape cod
-
4 cl Vodka
-
12 cl Áfonyalé
-
3 gerezd Lime
Különleges "Garden fresh" koktélok
Bodzás mojito
Hozzávalók
- 4 cl fehér rum
- 8 evőkanál bodzaszörp
- 4 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
- 4 (fodor)mentaág
- jégkocka
- citrom
Elkészítés
A bodzaszörpöt a menta felével elosztjuk a poharakban, gyümölcstörővel összezúzzuk. Beleöntjük a rumot, az ásványvizet, és elkeverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, kevés bodzaszörpöt adunk még hozzá. Végül a maradék mentával, citromkarikával és jégkockával tálaljuk.
Levendulás Martini koktél
Hozzávalók
- 9 cl vodka
- 6 cl levendulaszirup
- Ízlés szerint friss lime-, vagy citromlé
- Ízlés szerint még egy kis málna, eper, egyéb illő idénygyümölcs
- A dísztítéshez levendula (száras, vagy csak virág), málna, eper, egy levél bazsalikom
Elkészítés
A hozzávalókat egy kockajéggel töltött shakerbe töltjük és rázzuk. Ezt követően Y-alakú, azaz martinis pohárba töltjük, levendulával, és esetleg málnával, eperrel vagy egy levél bazsalikommal diszítjuk.
Bazsalikomos grapefruit mix
HOZZÁVALÓK
- 4 cl vodka vagy gin
- 1 dl frissen facsart grapefruitlé
- 1 ek méz
- 2-3 apróra vágott friss bazsalikomlevél
- szénsavas ásványvíz
- Cukor vagy só a peremhez
- Szeletelt grapefruit díszítéshez
Elkészítés
Öntsük shakerbe a jeget, vodkát vagy gint, grapefruit-levet, bazsalikomot és mézet. Alaposan rázzuk fel, majd szűrjük le. Ezt követően töltsük fel ásványvízzel. Egy szelet lime-mal vagy grapefruittal díszítsük.
Greapfruit kakukkfű koktél
- 1,5 dl szénsavas víz (vagy ha alkoholos italt szeretnénk, akkor1,5 dl pezsgővel öntsük fel víz helyett)
- 4cl kakukkfűszirup
- 1 csésze kristálycukor
- 1 csészék víz
- 1/4 csésze friss kakukkfű
kakukkfűszirup elkészítése
-
Adjunk hozzá cukrot és vizet egy edénybe, és forraljuk fel. Kapcsoljuk vissza lassú tűzre, és pároljuk körülbelül 5 percig, amíg a cukor fel nem oldódik. Vegye le a tűzről.
-
Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és letakarjuk a sziruppal. Hagyjuk 2-3 órán át szobahőmérsékleten meredezni.
-
Távolítsuk el a kakukkfüvet. Öntsük a szirupot egy fedeles pohárba, és tegyük hűtőbe. 1-2 héten belül felhasználható.
- 1dl friss grapefruitlé
- jégkocka
Elkészítés
A hozzávaló folyadékokat shakerben összerázzuk, majd jéggel teli pohárba öntjük. Friss kakukkfűvel díszítjük.
Alkoholmentes "Garden fresh" koktélok
Epres-mentás lomonádé
Hozzávalók
- 2 narancs
- 2 citrom
- 25 dkg eper
- 1 nagy marék mentalevél
- cukor
- 2 liter víz
Elkészítés
A mentaleveleket mosás után egy mozsárban eldörzsöljük 3 evőkanál kristálycukorral pépesre. 1 liter vízbe belecsavarjuk 2 citrom és 1 narancs levét és hozzátesszük a pépet. Állni hagyjuk 1 órát, majd kislyukú szűrőn átszűrjük egy kancsóba. Hozzáöntünk még 1 liter vizet, ízlés szerint édesítjük és beledarabolunk 1 narancsot és 25 dkg epret. Néhány friss mentalevelet is dobhatunk még bele.
Bodzakoktél
Hozzávalók
- 1 citrom
- 5 lime
- néhány menta
- jégkocka
- bodzavirágszörp
- hideg víz vagy szóda
Elkészítés
Facsarjuk bele a citromot és a lime-okat egy nagy kancsóba; dobjuk bele a kifacsart gyümölcsöket, majd a mentát és a jeget is. Töltsük fel a kancsót egy rész bodzavirágszörppel és 10 rész vízzel vagy szódával (ha a szénsavasat kedveljük), majd keverjük meg az italt.
Rózsa-limonádé
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.