DropGarden

Organikus lakberendezés és dizájn

Gyűjtsd Te is az esővizet!

Korunkban, a globális felmelegedés idején, amikor a megújuló energiaforrások egyre népszerűbbek, érdemes elgondolkodnunk, hogy hogyan és miként tudnánk hasznosítani az esővizet is.

 

Az ókori kultúrákban is kiemelt figyelmet fordítottak az esővíz gyűjtésére. Ez a többezer éves hagyomány manapság egyre népszerűbb. Hiszen az esővíz számos területen felhasználható. 

A természetes csapadék öntözéshez kiváló. Hiszen az esővíz sokkal lágyabb, mint a vezetékes víz, ezáltal jobb a növényeknek. A gyökerek jobban fel tudják szívni a tápanyagot, és a leveleken sem látszik meg az öntözés utáni vízkő. A vízkőlerakódás nem csak esztétikai probléma lehet, hanem akár jelentősen visszafoghatja a növényt a fejlődésben is. Mindezt az esővizes öntözéssel elkerülhetjük, sőt tápanyagokban gazdagabb csapadékkal frissíthetjük fel növényeinket. 

 Az esővíz gyűjésével jelentős összegeket takaríthatunk meg. Gondoljunk csak bele, ha a mindegyik ereszcsatornánk egy tartályba van bekötve,  csupán csak egy milliméter eső esetén annyi csapadékot foghatunk fel, amennyi négyzetméter a tetőfelület, szorozva egy literrel. Ez egy 100 négyzetméteres háztető esetén 100 liter!

Ugyanakkor, ha csak egy ereszcsatorna vizével számolunk, akkor elég lesz egy kisebb tartály is, és már így is bőven jut locsolóvíz növényeinkre.

 Az esővizet mosásra is felhasználhatjuk, hiszen mind a mosógép, mind a ruhák számára előnyösebb és kímélőbb a lágyabb víz. Persze ehhez az kell, hogy az összegyűjtött esővizet egy beépített rendszeren keresztül eljuttassuk a belső vízvezetékrendszerbe. Az ilyen, rendszerkiépítés komolyabb beruházás, ugyanakkor néhány év alatt megtérül. Ezeknél a megoldásoknál nagyobb föld alatti esővízgyűjtő tartályokat és komoly szűrőrendszereket alkalmaznak.

Fontos megjegyezni, hogy az esővíz manapság már közel sem olyan tiszta, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Főleg nem a nagyvárosokban. De öntözésre, takarításra, autómosásra kiváló. Tehát mindenképpen megéri gyűjteni az esővizet, akár kisebb tárolókban is.

A nagyobb kertészetekben, barkácsboltokban vagy az erre specializálódott üzletekben számos dekoratív kültéri esővízgyűjtő tartály kapható, mleyekhez akár több kiegészítőt is beszerezhetünk. Például csapot, szűrőberendezést, szivattyút, dekorációs elemeket.

 

Vannak DIY és kreatív esővízgyűjtő megoldások is, melyek legtöbbször nem annyira funkcionálisak, mint nagyobb terjedelmű tartály társaik, ugyanakkor látványosabbak.

    

 

        

Ha van tapasztalatod esővízgyűjtés kapcsán, vagy csak szeretsz kertészkedni, és szívesen osztasz meg saját tartalmakat, csatlakozz a Dropgarden-csoporthoz itt!

  

Kövesd a Dropgardent itt is:
 Fotók: Pinterest és esovizgyujtes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dropgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr6416636462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DominekCsilla 2021.09.03. 14:19:29

Ez szuper. Mi egy földbe ásott víztárolóba gyűjtjük az esővízet. Minden ereszcsatorna ide van belevezetve, illetve a ház fekvésének köszönhetően a domboldalról is ebbe gyűlik természetesen. Esztétika szempontjából is szuper. Vettünk egy szivattyút a Szerelvényáruházban és azzal szivattyúzzuk az esővizet a locsoláshoz. És az ötlet is onnan van.
www.szerelvenyaruhaz.hu/szerszam-kerti-gep/

DropGarden

A DropGarden elsősorban organikus lakberendezéssel és természetes dizájnnal foglalkozik, ugyanakkor tágabb értelemben mindennel, ami otthon, kert és környezettudatosság.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása