DropGarden

Organikus lakberendezés és dizájn

Legyen a Te kertedben is egy élő mandala!
Legfontosabb dolgok a kövirózsáról

A kövirózsa különlegessége több területen is megmutatkozik. 

Az egyik a formája: tökéletes mandala. Akár rajzoni, szekeszteni se lehetne jobbat. A természet tökéletessége mutatkozik meg ebben a növényben (is). 

A másik különlegessége a mítosz, ami körüllengi. Az ókori rómaiak szerint, akinek a házán kövirózsa volt, abba nem csapott a villám. A kövirózsát Jupiter növényének tekintették, isteni eredetűnek gondolták. Ezért különleges védőerőt tulajdonítottak neki.

Nemcsak a mítoszban betöltött szerepe miatt különleges, hanem még a gyógyító ereje miatt is. Leveleikből levet préselve gyógyító nedvességhez jutunk, melyet felhasználhatunk bőrsérülések, gyulladások kezelésére is.

 

A kövirózsa latin neve különben Sempervivum, ami -nagyjából- örökké élőt jelent. Ez nem véletlen, hiszen a kövirózsa szinte mindenhol életben marad. Magas a szárazságtűrő-képessége, szinte bármilyen talajban vagy felületen megmarad. Egyedül a pangó vizet nem szereti. Minél több napfényt kap, annál szebb lesz. Igaz, kevés napfénnyel is beéri, de akkor halvány marad,  nem válik színessé, és nem nő olyan szépre. 

 

 

Szaporítása egyszerű. Az anyarózsából kis hajtásokkal nőnek ki a kicsik, őket egyszerűen le lehet választani, és a hajtásszárral együtt áthelyezni egy másik területre. Ha nem nyúlunk hozzájuk, akkor helyben burjánzanak.

 

A kövirózsák nemzetségébe amúgy 51 faj és 15 hibrid tartozik, tehát igen gazdag és változatos családról van szó.

Mivel gyökerei közvetlenül a felszín alatt futnak, tehát nem nyúlnak a mélybe, ezért akár a függőleges kertek díszei is lehetnek. A vertikális kertekről bővebben itt olvashatsz.

A kövirózsák remek dekorelemei lehetnek a floráriumoknak is, melyekről bővebben itt olvashatsz.

Illetve felhasználható szinte minden kiskertben, minikertben is.

Katt ide, csatlakozz Te is a dropgerdenesekhez, és oszd meg kövirózsád vagy egész kiskerted fotóját!

A bejegyzés trackback címe:

https://dropgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr6416515176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DropGarden

A DropGarden elsősorban organikus lakberendezéssel és természetes dizájnnal foglalkozik, ugyanakkor tágabb értelemben mindennel, ami otthon, kert és környezettudatosság.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása